Saturday, August 6, 2011

Dari Dapur Ramadhan Kami

onde-onde Bahan-Bahan:
300 gm tepung pulut
2 ketul gula melaka - dipotong kecil

20 helai daun pandan - dikisar dengan sedikit air
½ biji kelapa muda parut yang dibuang kulit ari

Cara:
Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.

Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.

Bubuh gula melaka di tengahnya dan tutup semula.

Jerang air panas hingga menggelegak.

Masukkan kuih tadi.

Angkat bila kuih timbul dan golekkan di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.

***


murtabak maggi



RESEPI MURTABAK MAGGI

1 paket mee maggi
4 biji telur
200 gm daging cincang
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
daun sup

Bahan2 utk dibancuh :
1 paket perencah maggi
2 sudu makan serbuk kari daging/ayam
sedikit garam
Sedikit air

Cara:
Rebus mee maggi dan toskan
Pukul telur hingga kembang, masukkan daging cincang, cili merah, bawang besar & daun sup yang telah dicincang.
Masukkan bahan-bahan yang telah dibancuh dengan air.
Masukkan mee maggi yang telah ditoskan dan kacau rata.
Angkat guna garfu, dan leperkan saiz sederhana atas frying pan.
Bila kekuningan, angkat. Hidangkan bersama sos dan mayonis.




ayam bakar mayonis



***


kuih sagu



salam ramadhan yang penuh keberkatan dan love among the family members..



No comments:

Post a Comment