20 helai daun pandan - dikisar dengan sedikit air
½ biji kelapa muda parut yang dibuang kulit ari
½ biji kelapa muda parut yang dibuang kulit ari
Cara:
Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
Bubuh gula melaka di tengahnya dan tutup semula.
Jerang air panas hingga menggelegak.
Masukkan kuih tadi.
Angkat bila kuih timbul dan golekkan di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
***
***
murtabak maggi
RESEPI MURTABAK MAGGI
1 paket mee maggi
4 biji telur
200 gm daging cincang
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
daun sup
Bahan2 utk dibancuh :
1 paket perencah maggi
2 sudu makan serbuk kari daging/ayam
sedikit garam
Sedikit air
Cara:
Rebus mee maggi dan toskan
Pukul telur hingga kembang, masukkan daging cincang, cili merah, bawang besar & daun sup yang telah dicincang.
Masukkan bahan-bahan yang telah dibancuh dengan air.
Masukkan mee maggi yang telah ditoskan dan kacau rata.
Angkat guna garfu, dan leperkan saiz sederhana atas frying pan.
Bila kekuningan, angkat. Hidangkan bersama sos dan mayonis.
***
kuih sagu
salam ramadhan yang penuh keberkatan dan love among the family members..
No comments:
Post a Comment