Monday, June 25, 2012

Formula Nasi Lemak




Saya banyak kali buat nasi lemak juga.
Ada yang ikut resepi, ada juga yang cecampak.. 
Penyudahnya, selalunya nasi saya akan 'ada-je-yg-spoilt'.. hehehe
Yg santan berketul ada, yang tak cukup lemak pun ada, yang lembik ada, yang jelantah pun ada..

Duyai.. 

Sampai la satu hari tu, rezeki saya singgah kat blog K Jee - Dari Dapur K Jee..
Dia tulis pasal nasi lemak kat blog dia.


Then saya guna formula tu.
Ehem, dah boleh eksyen dah. Acewah.
Tak takut2 lagi.
(Dulu, setiap kali bukak periuk nasi jek, cuak habis)

Sekarang, saya pulak bagi formula tu kat orang lain. 
Cam la kita lak yang terer. Takpe, ilmu tu.
K Jee tu pun dapat pahala 'ala-MLM', Alhamdulillah.
Terima kasih K Jee, di atas ilham itu.

Formula asas nasi lemak tu ialah :

2 pot beras
2 pot air
1 pot santan + sedikit garam

Kalau biasa masak 5 pot beras, dan guna 5 pot air juga, santan 2.5 pot yang sama tau
Pastu nak tambah halba ke, serai ke, daun pandan ke.. boleh, ikut suka ye..

Kalau resepi nasi lemak saya cam ni :

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Tumbuk tapi jangan sampai lumat sangat

Daun pandan, simpulkan

Dah tumbuk semua tu (tak masuk daun pandan - kang jadi hijau pulak nasi tu)
campur dengan pot air + santan tadi, garam sikit, dan pastu masuk beras.
Then letak minyak sikit dalam periuk tu, yg tu untuk 'longkah'kan antara beras, 
agar dia tak melekat-lekat.

Pastu masak dalam periuk nasi cam biasa.
Bila bau dah 'mengaum' satu rumah tu, dah nak siap la tu.

Cuba lah ye. 
Senang je buat nasi lemak.
Tiada ragu-ragu lagi.
(Tu yg saya kata saya dah leh eksyen tu)

hahaha..

Selamat Mencuba! :)


4 comments:

  1. akak.. saya kalau agak2 mcm nak jelantah jek... saya amik surat khabar, letak bwh penutup nasi tuh (kira tutup nasi), tekan suis balik.. alhamdulilah.. elokkk la nasi lemak tuh.. hehehe.. nasi ayam pun buat gitu.. kekekeke

    ReplyDelete
  2. Eta, that's a good petua. Boleh di-try. Saya pulak, kalau jelantah, terus gelabah! hahaha.. Tak terfikir cara lain kecuali capai kukus, kukuskan. Sure I'll keep your petua, thanks for sharing, sis. :o)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas resepi nak buat nasi lemak tu. Slalu buat nasinya, slalu x jd. Hari ni buat, guna resepi tu, buat tuk family mertua, jadi sedap sgt. Smua puji n mkn bertambah2. Terima kasih...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete