cubaan saya buat pavlova
dan makan pavlova dengan penuh ke-enjoy-an (ada ke bahasa ni?)
resepi yang simple, baaaaaik punya
sedap, simple dan saya suka
terima kasih irma.
4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor (kaedah saya : mesin halus je gula pasir tu)
1 sudu teh cuka
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
buah2an segar
Cara :
- Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula kisar sedikit demi sedikit.
- Putar lagi Abang Halim.. hehehe.. sampai dapat tanduk (rupa meringue tu ada tajam2 sikit)
- Masuk esen, tepung jagung, cuka. Kacau pakai spatula je.
- Masuk dalam dulang pembakar, ratakan bulat buat cam ala-ala tebing sikit. Jangan besar2 sangat. Nanti lambat masaknyer.. :o)
- Bakar pada suhu 15oC selama 50 minit. Jangan bukak oven.
- Bila timer dah bunyi, biarkan lagi dalam oven. Tunggu bebetul sejuk kat dalam tu.
- Bila dah sejuk, keluarkan. Pukul whipping cream punya adunan tadi, letak kat atas meringue tu, and letakkan fresh fruit.
oooooooooeeeeeeeeeeeemmmmjiiiiiiiiiiiii..mleleh air liur.
ReplyDeletekdzu nak cuba gak laaa.. tadi makan beli punyer :) thank you nieza for sharing <3
ReplyDelete