Bahan - bahan :
bawang putih
bawang merah
sedikit udang kering blender halus
isi ayam / sotong / udang
sos tiram
lada sulah
black pepper
bihun / mee hoon (ntah mana yg betul)
sedikit minyak
sayur sawi
sedikit cili merah (buat nampak seri je)
sebiji telur
garam, perasa (pepandai sendiri agak ye)
3 sudu besar tepung jagung + air satu mug
(saya letak cendawan jepun yg ntah apa ke nama nyer)
Cara-cara :
1. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau
2. Masukkan udang kering blender
3. Masuk air, sos tiram, lada sulah, black pepper
4. Masukkan isi ayam / udang / sotong
5. Masukkan garam, perasa
6. Dah didih, masuk sawi, biar jap
7. Didih, masuk 1 mug air + tepung jagung tadi
8. Biarkan atas api sampai agak2 pekat
9. Tutup api.
Bihun :
Panaskan minyak
Potong-potongkan bihun agak-agak dari hujug lipatan ke hujung lipatan
Minyak bebetul dah panas, masukkan satu hidangan (utk satu pinggan) per satu hidangan
Letakkan bihun yg dah mengembang macam sanggul tu dalam pinggan
Curahkan kuah dia tadi.
Makan jangan lupa baca Bismillah. ^_^
Ini pinggan salah sorang dari anak saya :
dengan cili-cili yang buat seri tu pun clear.
hehehe
Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment