Lauk nostalgia.
Husband saya kata lauk sotong ni mengingatkan dia pada zaman dia kanak2 dulu.
Dia sangat suka.
Anak2 yang try pada awalnya cam tak berapa.. tapi pastu semua aim the last piece.
Alhamdulillah.
1 tin sotong dalam tin jenama Rex (warna coklat oren)
Bawang putih - racik
Bawang besar - potong bulat-bulat
cili padi - potong kecil
gula, garam, perasa
Cara-cara :
1. Buka tin sotong. Asingkan air dia dan sotong.
2. Potong sotong ikut-ong saiz-ong suka-ong (saja nak satu irama). Jangan besar2 sangat, nanti dia sorang jek makan. heh.
3. Tumis bawang putih dan bawang besar yang dipotong tadi.
4. Tumisan agak layu, masukkan cili padi dan cik sotong dan terus masukkan air (jus) dari tin sotong tu tadi.
5. Masukkan gula, garam, perasa (ikut suka) dan biarkan didih sekejap.
6. Siap untuk makan berpeluh-peluh dan bertambah-tambah. :o)
Nasihat : jangan makan kat tepi dapur tu, hidangkan ler dulu. hehehe
Selamat Mencuba Puan-puan dan Tuan.
guna cili api kampung letak 25 biji perrgghhh mkn sampai x henggat org blakang...kite klu masak nih skali masak 3 tin...harga mmg leh tahan la...
ReplyDeleteSaya suka kalau masukkan air asam jawa dan bubug lada potong dan bawang lebih. Mesti tak toleh belakang le kalo mentua datang.
ReplyDelete