Sunday, November 27, 2011

3 Balang ~ Kaedah Express Masak

Nak masak lemak cili api?
Nak masak rendang?
Nak masak asam pedas?


(nota : semua gambar masakan di atas adalah dari blog saya sendiri)

Masak is easy la.

Why I say that?

Sebab, saya rasa saya ada kaedah paling mudah.

Tiga balang asas masakan lauk kat bawah ni adalah kaedah saya.


Once a week, biasanya weekend saya akan buat rencahnya.

Semua ni blend.

***

Balang 1

Bawang putih
Bawang besar
Bawang merah


Balang 2

Cili kering yang direndam/direbus
Bawang merah / bawang besar
Sedikit bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit minyak
Sedikit ikan bilis / kiub ikan bilis


Balang 3

Kunyit
Halia
Lengkuas
Buah keras
Serai

Semua-semua di atas adalah asas pada semua lauk kita (orang melayu ler)

Jadi, nak masak pun jadi mudah.

Contoh : Rendang

Semua balang perlu 1 + 2 + 3 + cili padi

Contoh : Asam pedas

Balang 1, Balang 2 dan sedikit dari Balang 3.

Contoh : Sayur

Balang 1

Contoh : Masak Lemak Cili Padi

Balang 1, Balang 3 + cili padi

Bahan-bahan mentah dan rempah-rempah tu kena la cari dan diada-kan, kan? ^_^

Mudah kan? Insya Allah, dipermudahkan.

Dikongsi agar dapat manfaat untuk orang lain juga.

Salam semut. :o)

3 comments:

  1. heeee...kalau ada like button, I dah click for this post.... thumbs up... enjoy reading your blog dear esp kalau ada blog psl anak2 and extra special psl anak bujang kecik tu ;)...hehehehe

    ReplyDelete
  2. hehe.. bagus2.. saya pun ada 3 balang... but just for bwg besar, putih n halia... tak mcm akak yg lagi kababom balangnya.. hehehehe...

    ReplyDelete
  3. kak..kite srupe..sy pun wat stok siap2..sng balik keje cmpak2 dlm priuk jek..hehehe

    ReplyDelete