Nak masak lemak cili api?
Nak masak rendang?
Nak masak asam pedas?
(nota : semua gambar masakan di atas adalah dari blog saya sendiri)
Masak is easy la.
Why I say that?
Sebab, saya rasa saya ada kaedah paling mudah.
Tiga balang asas masakan lauk kat bawah ni adalah kaedah saya.
Once a week, biasanya weekend saya akan buat rencahnya.
Semua ni blend.
***
Balang 1
Bawang putih
Bawang besar
Bawang merah
Balang 2
Cili kering yang direndam/direbus
Bawang merah / bawang besar
Sedikit bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit minyak
Sedikit ikan bilis / kiub ikan bilis
Balang 3
Kunyit
Halia
Lengkuas
Buah keras
Serai
Semua-semua di atas adalah asas pada semua lauk kita (orang melayu ler)
Jadi, nak masak pun jadi mudah.
Contoh : Rendang
Semua balang perlu 1 + 2 + 3 + cili padi
Contoh : Asam pedas
Balang 1, Balang 2 dan sedikit dari Balang 3.
Contoh : Sayur
Balang 1
Contoh : Masak Lemak Cili Padi
Balang 1, Balang 3 + cili padi
Bahan-bahan mentah dan rempah-rempah tu kena la cari dan diada-kan, kan? ^_^
Mudah kan? Insya Allah, dipermudahkan.
Dikongsi agar dapat manfaat untuk orang lain juga.
Salam semut. :o)
heeee...kalau ada like button, I dah click for this post.... thumbs up... enjoy reading your blog dear esp kalau ada blog psl anak2 and extra special psl anak bujang kecik tu ;)...hehehehe
ReplyDeletehehe.. bagus2.. saya pun ada 3 balang... but just for bwg besar, putih n halia... tak mcm akak yg lagi kababom balangnya.. hehehehe...
ReplyDeletekak..kite srupe..sy pun wat stok siap2..sng balik keje cmpak2 dlm priuk jek..hehehe
ReplyDelete