Tuesday, May 11, 2010

Food


After dinner malam tadi,
sotong goreng tepung buat kunyah-kunyah :


Bahan-bahan:-

300 gm sotong
1 cwn tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah

Cara-cara:-

1.Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
2.Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
3.Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer.
Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
4.Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalau nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
5.Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min
kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

***


Ni pulak kuah dal, masak semalam untuk sarapan pagi tadi..
makan ngan capati (ayah-nyer) / roti canai (selain dari ayah-nyer)
(tak sempat amik gambo.. berkejar nak gi keje..)


No comments:

Post a Comment