Saturday, October 15, 2011

Pavlova

cubaan saya buat pavlova
dan makan pavlova dengan penuh ke-enjoy-an (ada ke bahasa ni?)
resepi yang simple, baaaaaik punya

resepi pavlova saya dapatkan dari irmadilondon.blogspot.com
sedap, simple dan saya suka
terima kasih irma.

Bahan - bahan :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor (kaedah saya : mesin halus je gula pasir tu)
1 sudu teh cuka
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

1 cawan whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla

buah2an segar

Cara :

  • Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula kisar sedikit demi sedikit.
  • Putar lagi Abang Halim.. hehehe.. sampai dapat tanduk (rupa meringue tu ada tajam2 sikit)
  • Masuk esen, tepung jagung, cuka. Kacau pakai spatula je.
  • Masuk dalam dulang pembakar, ratakan bulat buat cam ala-ala tebing sikit. Jangan besar2 sangat. Nanti lambat masaknyer.. :o)
  • Bakar pada suhu 15oC selama 50 minit. Jangan bukak oven.
  • Bila timer dah bunyi, biarkan lagi dalam oven. Tunggu bebetul sejuk kat dalam tu.
  • Bila dah sejuk, keluarkan. Pukul whipping cream punya adunan tadi, letak kat atas meringue tu, and letakkan fresh fruit.


saya yang tak biasa makan benda di atas ni kata, i liiiikeeee. :o)


2 comments:

  1. oooooooooeeeeeeeeeeeemmmmjiiiiiiiiiiiii..mleleh air liur.

    ReplyDelete
  2. kdzu nak cuba gak laaa.. tadi makan beli punyer :) thank you nieza for sharing <3

    ReplyDelete