Monday, November 19, 2012

Resepi Kek Sarang Semut Simple Takyah Peram dan Sedap!

Mak aihh.. panjangnya tajuk.. tak cecukup tempat nak tulis.. hehehe

 ***

Rezeki saya terjumpa kat blog Cik Mirror.. 
katanya ni resepi Datin Y, pengusaha kuih-muih yang sudi berkongsi resepi ni.

May Allah bless them.. Amin.. Amin..

Saya dah buat.. dan hasilnya.. di bawah..

Nah, amik satu lobang besar untuk semut queen.. hehehe



Rasa.. Alhamdulillah ~ just like what I wanted in a honey-comb cake!
Terima kasih to both of them.

Suka.. suka.. sangat suka!


***
KEK SARANG SEMUT (credit to Cik Mirror)

A = 1 cwn gula pasir + 1 cwn air (jadikan gula hangus)

B =  1cwn butter + 1 cwn susu pekat + 1 sudu kecil vanilla (putar sampai lembut)

C =  1 cwn tepung gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonate (ayak)

D = 5 bj telur A (pukul kembang)



CARA-CARANYA
pukul telur - kembang & gebu - masuk C - kacau rata
masuk B + A - kacau rata
bakar 180'C...api bawah...45 min @ sampai masak

***

Nah, cubalah. Terbaikkkk!!

1 comment:

  1. Thanks sudi mencuba resepi ini dan tahniah sbb sarangnya menjadi.. sedapnyaa.

    ReplyDelete