Mak aihh.. panjangnya tajuk.. tak cecukup tempat nak tulis.. hehehe
***
Rezeki saya terjumpa kat blog Cik Mirror..
katanya ni resepi Datin Y, pengusaha kuih-muih yang sudi berkongsi resepi ni.
May Allah bless them.. Amin.. Amin..
Saya dah buat.. dan hasilnya.. di bawah..
Nah, amik satu lobang besar untuk semut queen.. hehehe
Rasa.. Alhamdulillah ~ just like what I wanted in a honey-comb cake!
Terima kasih to both of them.
Suka.. suka.. sangat suka!
***
Suka.. suka.. sangat suka!
***
KEK SARANG SEMUT (credit to Cik Mirror)
A = 1 cwn gula pasir + 1 cwn air (jadikan gula hangus)
B = 1cwn butter + 1 cwn susu pekat + 1 sudu kecil vanilla (putar sampai lembut)
C = 1 cwn tepung gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonate (ayak)
D = 5 bj telur A (pukul kembang)
CARA-CARANYA
pukul telur - kembang & gebu - masuk C - kacau rata
masuk B + A - kacau rata
bakar 180'C...api bawah...45 min @ sampai masak
A = 1 cwn gula pasir + 1 cwn air (jadikan gula hangus)
B = 1cwn butter + 1 cwn susu pekat + 1 sudu kecil vanilla (putar sampai lembut)
C = 1 cwn tepung gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonate (ayak)
D = 5 bj telur A (pukul kembang)
CARA-CARANYA
pukul telur - kembang & gebu - masuk C - kacau rata
masuk B + A - kacau rata
bakar 180'C...api bawah...45 min @ sampai masak
***
Nah, cubalah. Terbaikkkk!!
Thanks sudi mencuba resepi ini dan tahniah sbb sarangnya menjadi.. sedapnyaa.
ReplyDelete