Sunday, July 29, 2012

Resepi Sambal Kerisik Tomato

Oh banyaknya saya hutang resepi sebab dah masukkan gambo dalam FB, pastu siap tulis blogspot pastu bila orang check kat blogspot, lom masuk2 lagi. hehehe.. hampun, ok.

Alrite, kita start dengan resepi Sambal Kerisik Tomato. Yg ni memang sedap. Aduhai. (Menaip time puasa, mencabar sungguh) :o)


Sambal Kerisik Tomato ni boleh juga dipanggil Air Asam Istimewa, makan cicah2 ngan bendi celur, kobis, kacang panjang.. jadikan ulam-ulaman..

Resepi Air Asam Istimewa / Sambal Kerisik Tomato

10 biji cili merah / hijau / cili padi (terserah, ikut tahap penerimaan kepedasan memasing)
1/2 labu bawang besar
1 biji tomato
2 sudu besar kerisik
1/2 cawan asam jawa
belacan - sebesar ibu jari (bakar dulu)
garam, gula

Kaedahnya :

Tumbuk cili-cili-cili itu dengan belacan bakar, masukkan bawang besar, tumbuk lagi,
Masukkan tomato yang dipotong kecil atau ikut suka (nak bentuk love, pun boleh) :o)
Masukkan air asam jawa dan kerisik tadi, letak garam, gula sesedap rasa.
Gaul. Sedia untuk dihidangkan.

*kecur*

Takleh tulis lagi dah. Hujung tekak rasa kemasaman dan kesedapan itu. Oh puasaku..


No comments:

Post a Comment