Monday, August 6, 2012

Resepi Kurma Ayam / Daging Sedap


Let me share resepi Kurma Ayam / Daging yang sedap.
Acewah. 
Bukanlah naik lif tekan sendiri.
Tapi berdasarkan pengalaman yang dah berapa kali masak tak dapat pujian pung.
(hehehe.. bukan nak orang puji, 
tapi nakkan keberkatan makanan tu.. Insya Allah)
But this time, dapat pujian, dari tetamu berbuka yang pandai masak dan dia tambah berkali-kali!
Alhamdulillah - saya taknak hilang resepi ni!

Jadi, di-sharekan kat sini untuk kawan-kawan juga, dan supaya saya pun tak terlupa.

Cam ni :

Ayam / Daging / Daging Kambing
Rempah Tumis 
(saya selalu suka guna kulit kayu manis & bunga lawang je)
Bawang putih + bawang merah (blend 1) cara express saya tersiar di entry dulu-dulu
Halia + lengkuas + serai + kunyit + buah keras (blend 2)
5 sudu besar rempah kurma (saya guna jenama Faiza) + air untuk jadikan pes
Sekeping asam gelugor
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan
Garam
*tips sedap : masukkan 2 sudu besar kacang tanah yg dah ditumbuk halus
Kentang - belah 4
cili hijau - belah 4 jangan putus
bawang besar - belah 4
bawang goreng untuk tabur2
daun sup + daun bawang untuk hiasan

Cara-cara :

Tumis campuran bawang2 + halia & kawan2 tadi sampai wangi
Campakkan perlahan (dah campak, suruh perlahan pulak) si rempah tumis tadi
Masukkan pes rempah kurma
Masukkan asam gelugor
Tumis sampai naik minyak - untuk lauk tahan lama (dari satu waktu makan ke waktu makan yg lain)
Masukkan ayam / daging, kecilkan api
Masukkan kentang
Masukkan cili hijau, bawang potong 4
Letak garam, perasa
Agak2 dah masak cik ayam atau cik daging tadi
Masukkan santan + tips sedap tadi tu, cik kacang tanah halus mulus
Kacau sebati, biarkan didih - api sederhana
Siap untuk dihidang, tabur dedaunan (pelik la pulak bunyinya) tadi

Insya Allah - sodap!

Selamat mencuba kawan-kawan!

p/s: saya buat kurma ayam, tetamu saya ingat saya masak kurma kambing. :o)



No comments:

Post a Comment