Monday, August 6, 2012

Resepi Nagasari Pisang

Gambar lama baru nak update resepi.


Nagasari yang sedap, lemak manis masin

Duyai.
Rasa cam nak buat lagi.
Sebab, sedap.
Ye, sebab sedap. Dan saya suka.

Resepi dari Myresipi.
Terima kasih NisaMPB, panjang manfaatnya resepi ini.. Alhamdulillah

Bahan-bahan :

1 cawan tepung beras
5 cawan santan (kalau pakai santan kotak, 2 cawan santan, 3 cawan air)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar gula
sedikit garam
5 biji pisang raja (pilih yg masak, untuk rasa pisang yang manis)
Daun pandan, disimpul
Daun pisang secukupnya


Cara-caranya :

Koyakkan daun pisang anggaran 20cmx 20cm dan layukan.
(Saya layukan kat dalam pengukus je, susun sebelah-sebelah.. 8 minit)
Campurkan tepung, santan, garam, gula dan kacau hingga sebati
 Tapis dan kacau diatas api yang sederhana hingga pekat, ketepikan
Ambil satu senduk adunan & letakkan diatas daun pisang yang telah dilayukan cam ni



Letak sepotong dua pisang 
(tips : jgn tiru pisang saya, saya salah pilih pisang tak berapa nak masak
so, tak manis dan tak lembut)

dan tutup adunan ini dengan sesenduk adunan lagi.




Bungkus dengan lipatan kiri dan kanan
 Kukus didalam kukusan dengan air yang mendidih selama 15 hingga 20 min.



Pastu dah siap.
Sedia dihidangkan.

Verdict : Rasa yang sedap, lemak, masin, manis - sedaplah, pendek kata.


No comments:

Post a Comment