Gambar lama baru nak update resepi.
Nagasari yang sedap, lemak manis masin
Duyai.
Rasa cam nak buat lagi.
Sebab, sedap.
Ye, sebab sedap. Dan saya suka.
Resepi dari Myresipi.
Terima kasih NisaMPB, panjang manfaatnya resepi ini.. Alhamdulillah
Bahan-bahan :
1 cawan tepung beras
5 cawan santan (kalau pakai santan kotak, 2 cawan santan, 3 cawan air)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar gula
sedikit garam
5 biji pisang raja (pilih yg masak, untuk rasa pisang yang manis)
Daun pandan, disimpul
Daun pisang secukupnya
Cara-caranya :
Koyakkan daun pisang anggaran 20cmx 20cm dan layukan.
(Saya layukan kat dalam pengukus je, susun sebelah-sebelah.. 8 minit)
Campurkan tepung, santan, garam, gula dan kacau hingga
sebati
Tapis dan kacau diatas api yang sederhana hingga
pekat, ketepikan
Ambil satu senduk adunan & letakkan diatas daun pisang yang telah dilayukan cam ni
Letak sepotong dua pisang
(tips : jgn tiru pisang saya, saya salah pilih pisang tak berapa nak masak
so, tak manis dan tak lembut)
dan tutup adunan ini dengan sesenduk adunan lagi.
Bungkus dengan lipatan kiri dan kanan
Kukus didalam kukusan dengan air yang mendidih selama 15 hingga 20 min.
Pastu dah siap.
Sedia dihidangkan.
Verdict : Rasa yang sedap, lemak, masin, manis - sedaplah, pendek kata.
No comments:
Post a Comment